Preizkušnja po krvni sledi za jazbečarje 6.6.2021

V letu 2020 nas je vse prizadel »Corona« virus, sicer nekatere bolj, druge manj. V kinološki dejavnosti so vsekakor kratko potegnili organizatorji prireditev, klubi in kinološka društva. Lani planirano tekmovanje za jazbečarje po krvni sledi, brez spremstva sodnika je bilo žal zaradi izrednih varnostnih razmer odpovedano. Tudi letos ni kazalo ravno najbolje, a so se razmere spomladi malenkost sprostile in smo tekmovanje izpeljali, na isti lokaciji kot je bilo zamišljeno lani.

K soorganizaciji tekmovanja je pristopilo Lovsko kinološko društvo Kočevje, saj je bilo tekmovanje na njihovem področju. Vse skupaj pa se je dogajalo v lovski družini Ribnica.

Kot običajno so bile krvne sledi položene dan pred prireditvijo, tako kot predvideva pravilnik, 20 ur prej. In sicer s krvjo srnjadi. Na vsako sled so sodniki pritrdili po 5 (pet) lističev ( oznak, kartončkov), ki jih naj bi vodnik pobral in shranil. Na koncu namreč šteje število pobranih lističev, čas je odločilen le, če imata dva vodnika enako število le – teh. Tekmovanje poteka po prevedenem pravilniku, ki ga je pripravila Svetovna jazbečarska unija ( WUT ).

Teren lovske družine Ribnica je vse prej kot lahek in položen. Strma pobočja, na nekaterih delih celo prepadne stene nad kamnolomi.

V nedeljo 6.6.2021 so se že pred osmo uro zjutraj pri lovskem domu v Ribnici zbrali vsi vodniki s svojimi jazbečarji. Prijavilo se jih je 6, vsi na 20 urno krvno sled – 4 resasti jazbečarji, en kratkodlaki jazbečar in 1 resasti pritlikavi jazbečar.

Vodja prireditve Boštjan Češarek je tekmovanje otvoril in predal besedo sodnikom ( Stanko Lihtenvalner, Primož Rauter in Damjana Žnidaršič – Švegelj ), in na koncu še delegatu KZS Jožetu Rusu. Predstavnik LKD Kočevje je bil na prireditvi predsednik Lovro Tomšič, strokovni vodja pa mednarodna kinološka sodnica Tjaša Leskovšek – Sever.

Vreme ni kazalo preveč obetavno, zato so se vodniki z domačimi lovci ( Nik Prijatelj in Jože Ilc ), zelo hitro odpravili na teren.  Med prvo sledjo je vreme še zdržalo, kasneje pa so psi izdelovali krvno sled v dežju, občasno v hudem nalivu.

Omenjen zahteven teren, močan dež in pa obilo svežih sledi je delo psom res oteževalo. Težko je namreč prepričati jazbečarja, da ne ” potegne ” v lisičine, mimo katerih gre, da ga ne zmede kos jelenjadi, ki odskoči pred njim ali pa, da medved, ki je bil ravno sveže na sledi ni njegov cilj iskanja……

Ko so se vodniki premočeni vračali s sledi k lovskemu domu so si bili vsi enotni, da je preizkušnja zahtevna. Sploh za mlade in neizkušene pse. K težavnosti pa prispeva tudi to, da je vodnik čisto odvisen od samega sebe in svojega psa v popolnoma tujem lovišču.

Dva vodnika pa sta bila kljub vsemu uspešna. Izkušenost obeh vodnikov in psov se je tokrat obrestovala.

1. mesto  in CACT  MIRAN KAČIČ iz Laškega z resasto pritlikavo jazbečarko ARTEMIS CARNIUM – Misi  ( SLR Jrp 000014 ) s štirimi najdenimi kartončki. 

2. mesto R. CACT  LEO FABIANI iz Ljubljane resastim jazbečarjem  Tüsöksori – Ugraszto Jäger – Fritz ( SLR jr 002554 ) s tremi najdenimi kartončki. 

Po podelitvi nagrad in diplom so tekmovalci in spremljevalci sedli k zasluženi malici. Kot kuharji so se izkazali člani LD Ribnica.

Nagrade za vse tekmovalce sta tokrat prispevala »Eucanuba«, in LKD Kočevje.

V imenu kluba ljubiteljev psov jamarjev se lepo zahvaljujem lovski družini Ribnica, LKD Kočevje in »Royal canin «, za izkazano podporo. Enako sodnikom, strokovni vodji in delegatu KZS za opravljeno delo.

Boštjan Češarek

Predsednik KLPJ

Državno tekmovanje jazbečarjev na krvni sledi ( po WUT pravilniku ) brez sodnika, s podelitvijo CACT – 20 ali 40 urna sled. V sodelovanju z LKD Kočevje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja